Datering

Strohoed

Gevlochten strohoed met zwart ribslint. Hoeden en petten maakten deel uit van de traditionele klederdracht van Nederland en varieerden sterk per regio: er waren blijkbaar geen vaste regels voor. Zelfs op lokale schaal kunnen er kleine verschillen zijn, bijvoorbeeld in de vorm of het materiaal waarvan een pet of hoed is gemaakt. In het dorp Bunschoten-Spakenburg droegen rond 1900 zowel boeren als vissers petjes. De boerenmuts van Bunschoten was plat, had een glanzende snavel en een versierde rand. De visserspet van Spakenburg was hoger en had geen versiering. Volendammers droegen in de winter warme zogenaamde ruige mutsen en in de zomer een ander, luchtiger type. De hoge hoed, die rond 1900 nog heel gewoon was, werd op zondag en bij speciale gelegenheden in sommige traditionele kostuums gedragen.

Gevlochten strohoed met zwart ribslint.

Identificatie
Titel
Strohoed
Objectnummer
009345
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hoed
  kledingstuk voor op je hoofd, vaak met een rand. (ABR)
Werk
Hoogte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • stro
  Gedroogde stengels van graangewassen of andere grassen, die worden gebruikt bij het vlechten en weven. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • gevlochten
  Het vormen van strukturen waarbij de draden van een of meer dradenstelsels elkaar kruisen of door elkaar getwijnd worden volgens een bepaald systeem. In ruime zin is weven een vorm van vlechten.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1975
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen