Datering
Vervaardiger Tichelaars Kleiwarenfabriek

Tulpenvaas

Tulpenvaas met aan de ene zijde een winterlandschap met boerderij en aan de andere zijde een waterlandschap met zeilboot. Rond de landschapjes zijn florale en geometrische decoraties aangebracht. Deze tulpen vaas is een typisch voorbeeld van het laat negentiende-eeuwse sieraardewerk van Tichelaar te Makkum.

Rechthoekige voet, daarboven ingesnoerd geprofileerd deel, hartvormig lichaam met twee c-vormige uithouwingen halverwege links en rechts van hartvorm, vijf achtighoekige halsopeningen bovenop, bovenzijde oor knopvormig rest volgt het lichaam. Versiering: winterlandschap met boerderij, waterlandschap met boten. Florale en geometrische decoraties.

Identificatie
Titel
Tulpenvaas
Objectnummer
008519
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • siervaas
    Een (sier)vaas is een voorwerp dat een (vloei)stof kan bevatten en aan de bovenkant open is. Een vaas wordt tegenwoordig meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen, maar kan ook zonder bloemen als versiering dienen. Vazen worden geproduceerd in porselein, aardewerk, kristal en glas. Bovendien bestaan er ook vazen in zilver, brons, roestvrij staal en cloissoné vazen uit China.Een siervaas kan als een groot tuinmeubelstuk fungeren. De vaas is in dat geval van cement of beton gemaakt.
Werk
Breedte
21.5 cm
Hoogte
24.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Tichelaars Kleiwarenfabriek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • glazuur
    Dun, meestal glanzend deklaagje. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 2 maart 1967
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Makkum