Datering
Maker onbekend

Kanaal. APELDOORN Schepen met riet

Een tjalk en een Hoogeveense praam geladen met riet. In het midden een tjalk onder zeil varend in het kanaal van Apeldoorn.

Identificatie
Titel
Kanaal. APELDOORN Schepen met riet
Objectnummer
F023399
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40806
Over
Onderwerpen
 • tjalk
  Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
 • zeilen (activiteit)
 • Hoogeveense praam
  Houten vrachtschip met een breed plat vlak, hoekige kimmen, een vol rond voorschip met bijna vertikaal staande lichtgebogen voorstevenbalk, vol gebouwd achterschip. Opvallend bij dit scheepstype is het verloop van het berghout en het boeisel. Het berghout ligt in de zijde erg laag en loopt aan kop en kont zeer sterk, ongeveer tot dekhoogte, op. Het boeisel is volkomen vlak en staat in de zijdes loodrecht op het berghout. Op het voorschip valt het boeisel lichtelijk naar binnen, op het achterschip vaak in het geheel niet. Het typische verloop van de berghouten op het voorschip in combinatie met de slemphouten, beretanden en de kleine ankerkluisgaten geven het schip een 'uilachtige' uitdrukking. (De Binnenvaart)
 • kanaal
  Een kanaal is een gegraven waterweg van enige omvang, meestal bestemd voor de scheepvaart. (Leestekens)
 • molen
  Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch