Datering
Maker onbekend

Hoogersmilde Bij de steenfabriek Turfschepen

Tjalken, een bolschip en een bolpraam liggen bij de steenfabriek afgemeerd. Rechts is de rails van een spoorlijn te zien.

Identificatie
Titel
Hoogersmilde Bij de steenfabriek Turfschepen
Objectnummer
F023374
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40789
Over
Onderwerpen
  • Tjalk
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
  • Turfschip
    Schip dat turf vervoert.
  • Bolschip
    Klein tjalkachtig schip met ronde kim voor in de kanalen van de Groninger veengebieden en werd o.a. gebruikt voor het bietenvervoer. (Schepen die blijven / Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. - 1999, pag. 52, 55 )
  • Bolpraam
    Bepaald type Groninger bol. Vrij lang, niet al te breed vaartuig, zonder berghout, geringe holte, achter een plaatsteven, voor een plaatsteven met loefbijter, vaak een voor en achterdek (soms erg klein), meestal gangboorden (erg smal) en den (erg laag), vaak een klein laag roefje, meestal zonder luikenkap, bestemd om gejaagd te worden, dus zonder zwaarden en tuigage. (debinnenvaart.nl)
  • Spoorweg
    Een spoorbaan is een voormalig tracé van een tram- of spoorlijn.Voormalig tracé van een tram- of spoorlijn. (Thesaurus landschap)
  • Fabriek
    Gebouw of gebouwencomplex waar grondstoffen tot producten verwerkt worden. In het algemeen als utiliteitswerk architectonisch sober behandeld. In XIX begon in Engeland de serieproductie die tot de industriële revolutie leidde. Voor het maken van fabrieken werd veel van gietijzeren draagconstructies gebruik gemaakt. In XX hebben architecten zich er op toegelegd grote fabrieken tot een voorwerp van functionalistische schoonheid te maken in de geest van het (zie) Nieuwe Bouwen of de Nieuwe Zakelijkheid. Voorbeeld: de werken van A. en G. Perret, Mallet Stevens, Le Corbusier, Freyssinet in Parijs, Brinkman en Van der Vlugt in Rotterdam, E. Mendelssohn en H. Poelzig in Berlijn, Vesnin en Sobolev in Rusland. (Haslinghuis)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden