Datering
Maker onbekend

Marken. Havendijk De haven van Marken in de zomer

De haven van Marken met op de voorgrond mannen die aan een veldschuit (adder) werken. In de haven de trambotter en een aantal botters beladen met hooi. Op de wal wordt het hooi gewogen.

Identificatie
Titel
Marken. Havendijk De haven van Marken in de zomer
Objectnummer
F023298
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40721
Over
Onderwerpen
  • Veldschuit
    Westfriese schuit speciaal geschikt voor de akkerbouw; het werd in de 19e eeuw al veel gebruikt, meestal voor vervoer van de oogst naar veilingen; ze hadden verschillende lengtes (15 tot 17 voet) en werden begin 20e eeuw nog groter tot wel 22 voet, maar het uiterlijk bleef hetzelfde; om genoeg draagvermogen te verkrijgen waren de boorden voor en achter vrij ver doorgebogen wat hen, met de boezels erop, hun specifieke uiterlijk gaf.
  • Trambotter
    Een botter die een veerdienst onderhield tussen Marken en Monnickendam (vervoer van vis, passagiers en post) waar aansluiting was op de Waterlandse tram naar Amsterdam; nadat de stoomtram er gekomen was gingen de reeds in dienst zijnde botters op het veer over naar de tramwegmaatschappij, waarmee de naam 'trambotter' ontstond. (Nederlandse veer- en bootdiensten in oude ansichten / door W.J.J. Boot. - Europese Bibliotheek, 1980, tekst bij 1e afb. )
  • Botter
    Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden