Datering
Maker onbekend

Schepen in lossing te Harlingen

Havengezicht met op de voorgrond twee Kempenaars, waartussen een Groninger tjalk. Op de vaartuigen mannen, vrouwen en kinderen. Links wordt een mand vissen leeggegooid in de bun van de tjalk. Rechts de naam 'Twee gebroeders' van de Kempenaar.

Identificatie
Titel
Schepen in lossing te Harlingen
Objectnummer
F023254
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40678
Over
Onderwerpen
  • Kempenaar
    IJzeren binnenschip dat was afgestemd op sluizen in de noordelijke Belgische kanalen.IJzeren sleepschepen met een rondgebouwd voorschip en een geveegd achterschip met overhangend hek waar zich de brug met stuurbak bevond met een groot horizontaal stuurwiel dat omgeven was door een cirkelvormige loopgang afgezet met opstaande wanden van zo'n meter hoog. Aan het eind van de 19e eeuw speciaal ontwikkeld om de Kempense kanalen en de Zuid-Willemsvaart te kunnen bevaren. (MARDOC)
  • Groninger tjalk
    Stalen Tjalk voor de algemene vaart. Vrij fors gebouwde schepen, met een flinke holte en een hoge roef. Onder de Groninger tjalken had men schepen, die nauwelijks afweken van de Friese tjalk, maar er waren er ook die zeer plomp, met zeer krappe boegen, en met weinig zeeg gebouwd waren. Over het algemeen waren ze minder weggesneden dan de Friese, hadden slechts één gang onder het berghout en brede gangen op de boegen. Bij de Groninger tjalk kent men een lichter gebouwde variant; de Groninger turftjalk en een zwaar gebouwde variant: de Zeetjalk. (debinnenvaart.nl)
  • Laden en lossen
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Harlingen
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden