Datering
Vervaardiger A. Egmond

Diverse schepen in Enkhuizen

Aan de kade liggen ansjovisjollen en vissersaken, w.o. de EH 28, afgemeerd. In de vlet zitten de vissers en vishandelaren die de vis opkopen. In 1913 werd er wegens een geschil niet geveild in de visafslag. Rechts het gebouw met de rijksgetijdenmeter, gebouwd in 1872.

Identificatie
Titel
Diverse schepen in Enkhuizen
Objectnummer
F023222
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40647
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • vissersaak
  Verschillende typen aken aak die in Nederland voor verschillende visserijen werden gebruikt. (aatned.nl)
 • ansjovisjol
  Fries vissersvaartuig uit Stavoren en Molkwerum, ook wel herfst- of fuikenjol genoemd; zij is een variant van de Staverse jol en werd i.h.b. gebruikt voor de ansjovisvisserij waarvoor lichte, fijne netten nodig waren; deze jollen waren rond 1900 in de vaart; de oudste typen werden gesleept, maar later werden ze getuigd met een sprietzeil en een fok die op de steven vast zat.
 • vlet
  In de ruimste zin een kleine roeiboot voor alle werk. In engere zin is een vlet een open doorgaans overnaads beplankte roeiboot met ronde spantvorm en een boven het water uitstekend voorschip dat gaandeweg smaller wordt. De boorden van de romp lopen samen op een klein spiegeltje of een klos. Het achterschip is gebouwd met een U-vormig spiegeltje. Soms wordt met een vlet gezeild maar doorgaans zijn ze bestemd om gewrikt te worden. Vletten worden ook van ijzer gebouwd. (MARDOC)
 • vishandel
  Viswinkels zijn winkels waar verse, gerookte en gebakken vis verkocht wordt. Ook worden er vaak huisgemaakte specialiteiten zoals eigengemaakte salades en visgerechten verkocht. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. A. Egmond
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden