Datering
Vervaardiger Valentijn Bing

Provincie Utrecht. Bunschooten & Spakenburg

Uitgebreide beschrijving

Klederdrachtprent. Samengesteld uit drie afzonderlijke afbeeldingen die niet genummerd zijn.; [1] Linksboven een zittende man en vrouw, beide half-figuren. De man draagt een broek en een hemd, en een band rond zijn middel. Hij heeft een halsdoekje om de nek en een hoge hoed op het hoofd. De vrouw draagt een rok en schort, een jak en een halsdoek, zij draagt een kap op het hoofd.; [2] Rechtsboven een heupstuk van een vrouw, van achteren gezien, met het hoofd en profil van links. De voruw is gekleed in een rok, jak en schort en heeft een halsdoek om de nek. Zij heeft een kap op het hoofd die onder de kin vastgeknoopt is.; [3] Middenonder vier hele figuren in een landschap. Links een vrouw, tegen een hek geleund, schuin van achteren op de rechter zij gezien. De vrouw draagt een rok en schort, een lijfje, een kraplap en een halsdoek en zij heeft een kap op het hoofd. Rechts van haar staat een man, van voren gezien, gekleed in een broek, jas en vest en met een hoge hoed op het hoofd. Rechts daarvan staat een vropuw, van voren gezien, gekleed in een rok en schort en een jak met halsdoek en op het hoofd een kap die onder de kin samengebonden is. Helemaal rechts, iets naar achteren staat een man, op de rug gezien, gekleed in een broek en jasje en met een hoge hoed op het hoofd. Op de achtergrond is rechts een dorp te zien.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: V. Bing & Braet von Uberfeldt del.; r.o.: Lith. van R. de Vries Jr.; m.o.: Uitgegeven door Frans Buffa & Zonen te Amsterdam.; m.b.: XXXVIII.

Identificatie
Titel
Provincie Utrecht. Bunschooten & Spakenburg
Objectnummer
008403-44
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3937
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
43.0 cm
Hoogte
58.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Valentijn Bing (vervaardiger)
 2. Jan Braet von Uberfeldt
 3. Ruurt de Vries
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1966
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, tekenleraar, lithograaf

Valentijn Bing

Amsterdam, 22 april 1812 – Nieuwpoort (Molenwaard), 28 januari 1895
Lees meer
RKD

Trefwoorden