Datering
Maker Abraham Storck

A Storck. Waterfeest voor Peter den Groote op het IJ, 1 September 1697.

Veel schepen op het IJ bij Amsterdam. Op de voorgrond toeschouwers, sloepen en boeiers.

Identificatie
Titel
A Storck. Waterfeest voor Peter den Groote op het IJ, 1 September 1697.
Objectnummer
F021636
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-39197
Over
Onderwerpen
  • Scheepsevenement
    Feestelijke, ceremoniële of sportieve gebeurtenis op het gebied van schepen of de scheepvaart en meestal bestemd voor publiek.
  • Galjoen
    Middelmatig tot grote zeevarende zeilschepen uit de late 16e en 17e eeuw die worden gekenmerkt door een hoog achterkasteel, een laag voorkasteel, een galjoenconstructie, fijnbesneden uiteinden en een groot middenschip; werden als handels en als oorlogsschepen gebruikt en vormden in de 17e eeuw de ruggengraat van de zeevloten van de meeste Europese landen. (aatned.nl)A large sailing vessel of the late 16th and early 17th centuries, used both for cargo transport and as a warship. Essentially a development of the Carrack with the high forecastle removed to improve the vessel's ability to turn and point into wind.
  • Sloep
    Te gebruiken voor zeilschepen met gaffeltuig, met één mast en één of twee grootzeilen. (AAT)Een sloep is in bepaalde gevallen een klein scheepstype dat op het dek van een groter schip werd meegevoerd. Daarnaast is ze, zie onder bij vissloep, echter ook vele jaren als onafhankelijk zeevaartuig in gebruik geweest. (Wikipedia)A decked sailing vessel, having fore-and-aft sails (including a single headsail and often a gaff main) on a single mast. Several variants have been recognised within this generalised type of vessel, which was used for a variety of purposes.
  • Boeier
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
  • Schilderkunst
    Onderdeel van de beeldende kunst waarvan de producten schilderijen en muurschilderingen zijn; de toepassing van deze kunst.
Vervaardiging
Maker
  1. Abraham Storck (vervaardiger)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • IJ
  • Amsterdam
  • Leiden

, –

Trefwoorden