Datering
Vervaardiger onbekend

Boezeroen

De bruidegomsboezeroen onderscheidt zich in hoofdzaak van de daagse boezeroen door stof en streeppatroon. De daagse is donker van toon omdat het indigoblauw overheerst, de bruidegomsboezeroen maakt een veel lichtere indruk omdat het van blauw mouwenstreept werd gemaakt, waarin het wit krachtig meespreekt. De meeste exemplaren zijn antiek en vertonen een merkwaardig verschil met de latere daagse boezeroen. Dit is het split op de borst, die bij de laatstgenoemde precies verticaal in het midden is geknipt, bij de antieke exemplaren staat het split echter links van het midden en is zo'n 3 cm. scheef. Een ander verschil met de gewone boezeroen is de korte mouw, zonder boordje. De bruidegomsboezeroen werd gedragen door: - de rode bruidegom 's middags op de dag van het aantekenen. - de rode bruidegom de zondag erna op het half elfje.

Blauw mouwenstreept met krachtige witte streep, recht model, mouwen recht ingezet met daaronder een vierkant lapje (klink) om ruimte te verkrijgen, het split op de borst zit links naast het midden en is scheef geknipt, 4 knoopsgaten en vier trenzen met Turks rood, onderzijde zelfkant van de stof, ronde halsuitsnijding, init. P.P.B. in rood.

Identificatie
Titel
Boezeroen
Objectnummer
005876
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • boezeroen
    (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3833
Werk
Breedte
56 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 12 november 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden