Hand van de maakster 1 / 169 Volgende
Datering
Vervaardiger onbekend

Merklap

De doek is met een kruissteeklijn verdeeld in twee helften. Op de rechter helft sierranden onder elkaar, de maakster is aan een tweede rij begonnen. Daarnaast een man en een vrouw aan weerszijden van een boom en een Lam Godsmotief in een huisje. Op de linker helft van de doek geometrische motieven, boommotieven, een vogel, een mensfiguur, restanten van een tekst. Links een zelfkant, overige zijden gezoomd.

Uitgebreide beschrijving

Geborduurd met zijde. Ongedateerd. De doek is d.m.v.een kruissteeklijn verdeeld in twee helften. Op de rechter helft rechts van boven tot onder een aantal sierranden onder elkaar. Daarnaast, haaks daarop geborduurd een man en een vrouw aan weerszijde van een boom in een vierkante geblokte pot. de man heeft een vogel in de hand, de vrouw bloemen(?). Vervolgens een Langodsmotief in een huisje (tabernakel(?), een sierrand evenwijdig aan de overige en een aanzet tot nog een rand. Kleinere motieven: een boom, een tak met vogels, een kussen. Op de linker helft van de doek, geborduurd in de richting van de lengtestreep: geometrische motieven, boommotieven, een vogel, een mensfiguur, enkele randjes en restanten van een tekst. Links een zelfkant, overige zijden gezoomd.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001058
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3818
Werk
Breedte
43.0 cm
Hoogte
38.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Wim Zandbergen

Trefwoorden