Datering
Vervaardiger onbekend

Boezeroen, Marken

Boezeroen voor een jongen gemaakt van donkerblauw katoenen stof met een fijn wit streepje. De mouwen sluiten met een knoop en knoopsgat. Het split op de borst sluit met drie mooie zilveren draadgewerkte knoopjes. De knoopsgaten zijn afgewerkt met helderrood garen. Door de kleurstelling van de knoopsgaten is deze boezeroen gedragen voor uit de rouw.

Uitgebreide beschrijving

Donkerblauw katoenen stof verlevendigd met fijn wit streepje, rechte mouwinzet met klink om ruimte te verkrijgen, lengte van de mouw reikt tot halverwege elleboog en pols, de manchet is aanzienlijk nauwer dan de mouw en sluit met knoop en knoopsgat, halsuitsnijding afgewerkt met een beleg aan de binnenzijde, split op de borst sluit met 3 mooie zilveren draadgewerkte knoopjes, de knoopsgaten, evenals de 4 trensjes onder het split, zijn van een helderrood, voor de zondag.

Identificatie
Titel
Boezeroen, Marken
Objectnummer
011774
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hemd
  Los, recht vallend ondergoed met of zonder mouwen, meestal doorlopend tot de heup of knie. (AAT-Ned)
 • boezeroen
  (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
 • jongenskleding
  Kleding van opgroeiende jongens tot zij een volwassenenkostuum gaan dragen. Kleding voor jongens, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-378
Werk
Breedte
52 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden