Datering

Kaststel

Kaststel. In menig pronkkastje stond goudsteen- en zilversteenaardewerk te glimmen. Het glom net zo mooi als echt goud of zilver. Volgens overlevering namen de vissers dit aardewerk mee van hun reizen naar Engeland.

Uitgebreide beschrijving

3-delig kaststel van zilverglas met polychrome florale decoratie. De kleuren die in de 'koude verf' techniek zijn aangebracht zijn: creme, bleekrose, roodbruin en geel (veel van de zilverlaag en decor is weggesleten) a t/m c.; Gewelfde voet met ronde opening op plaats van het pontil. Ovoidale buik gewelfde hals. Vaas met deksel heeft een rechte mond, de overige twee hebben trechtervormige mond die elk afgesloten zijn door een pruikebol (007123 en 007124).; Soortgelijke vazen kwamen veel in Franfrijk voor.

Identificatie
Titel
Kaststel
Objectnummer
011579
Objectcategorie
Glas
Objecttype
  • siervaas
    Een (sier)vaas is een voorwerp dat een (vloei)stof kan bevatten en aan de bovenkant open is. Een vaas wordt tegenwoordig meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen, maar kan ook zonder bloemen als versiering dienen. Vazen worden geproduceerd in porselein, aardewerk, kristal en glas. Bovendien bestaan er ook vazen in zilver, brons, roestvrij staal en cloissoné vazen uit China.Een siervaas kan als een groot tuinmeubelstuk fungeren. De vaas is in dat geval van cement of beton gemaakt.
Werk
Hoogte
30.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • glas (materiaal)
    Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA