Datering
Maker

Broek

Voor de winter draagt men op Marken een zwart serge bovenbroek, maar bij warme dagen wordt deze vervangen door een broek van dezelfde snit maar dan gemaakt van wit rellinnen of ook wel katoen. Op het land dragen de mannen hun daagse kleren. Veelal laten ze dan hun bovenbroek en boezeroen uit en werken in hun streept molton onderbroek en streept onderbaadje of ze dragen de witte katoenen (graslinnen) broek.

Gedetailleerde beschrijving

Zwart sarris broek met voor een split, sluit met 2 donkerbruine houten knopen met ivoren kern en knoopsgaten op de tailleband, bovenzijde hierin ruim ingeplooid, de broek bestaat uit 4 gelijke stukken, de karakteristieke snit doet dit kledingstuk wijd uitstaan door z.g. "wangen", terwijl de pijpen zich zeer vernauwen tot onder de knie, kiellapjes (klink) in het kruis, in de zijnaden 2 steekzakken van zwart linnen.

Identificatie
Titel
Broek
Objectnummer
012723
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • broek
  Kledingstuk met twee afzonderlijke pijpen voor beide benen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3746
Werk
Breedte
44 cm
Lengte
70.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • ivoor
  Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen