Datering

Kraplap

De kraplap op Urk is het meest variabele kledingstuk, en aan mode onderhevig. Het model is tot in het begin van de 20ste eeuw kort, tot even onder de borst. Daarna wordt het geleidelijk langer en valt nu tot in de taille. Ook de keuze van de stof is zeer variabel. Tot vlak na de 2de wereldoorlog waren de daagse kraplappen van katoen geruit, gestreept, gebloemd of effen, zondags van (kunst)zijde in de zomer, van fluweel in de winter. Daarna viel de keuze op kleurig satijn met borduursel, brocaat, kant en combinaties daarvan. In de rouw zwarte en donkere stoffen al naar gelang de zwaarte van de rouw.

Rose satijnen kraplap geborduurd met 2 motieven kleine bloemmotieven een bloem in wit en rood met aan weerszijde een takje in wit en groen, en cirkels in rood en wit. De hals is afgewerkt met een groen bandje, Daaronder twee maal een groen zigzagbandje. Witte voering.

Identificatie
Titel
Kraplap
Objectnummer
007444
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kraplap
    Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
Werk
Breedte
42 cm
Lengte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kunstvezel
    Kunstvezels zijn textielvezels die niet als zodanig in de natuur voorkomen maar met behulp van spindoppen worden gemaakt in een machinaal spinproces. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 januari 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden