Datering
Maker onbekend

ACHTERZIJDE, GEMEENTEHUIS, ELBURG.

De Schapensteeg te Elburg met rechts de achterkant van de Burcht uit de 14de eeuw. Hierin was eerder het gemeentehuis. Langs de gevel een wagen of mallejan. Aan de gevel een gaslantaarn.

Identificatie
Titel
ACHTERZIJDE, GEMEENTEHUIS, ELBURG.
Objectnummer
F018804
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-36870
Over
Onderwerpen
  • Kasteel
    1. M.e. burcht, slot of versterkt feodaal huis met toebehoren. Het Romaanse woord kasteel is in het Nederlands meer gebruikelijk dan het Germaanse burcht. 2. In later tijd aanzienlijk landhuis, dat meestal in een gracht, ophaalbrug, kantelen en hoektoren de traditie van feodale voorrechten bewaart. Overigens ligt het open, zoals de kastelen aan de Loire en in Nederland Almelo, Bouvigne en Middachten. Vele hiervan zijn overigens uit m.e. burchten ontstaan. Een meer directe voortzetting van de Romeinse villa is het halfversterkte herenbuitenhuis, de manoir, palts, in Nederland de havezate, ridderhofstad enz. (Haslinghuis)Een kasteel is een versterkte en verdedigbare woning van een edelman. (Thesaurus landschap)
  • Raadhuis
    Gebouw waar burgemeester en vroedschap, de raad, bijeenkwam, en waar door de schout of vierschaar recht werd gesproken, rechthuis. De naam werd ook in steden gebruikt. (Haslinghuis)
  • Kar
    Te gebruiken voor tweewielige gebruiksvoertuigen die door dieren werden getrokken, in eerste instantie gebouwd als gebruiksvoertuigen, hoewel er varianten waren die waren ontworpen als sportvoertuigen of voor persoonlijk vervoer. (AAT-Ned)
  • Lantaarn
    Kastje met glazen wanden, waarvan er een als deurtje fungeert. Aan de binnenzijde bevindt zich een kaarsenhouder. Hangt aan de wand, waarbij de kaars vervangen kan zijn door een elektrisch lampje. Wordt ook aan een handvat gedragen. Diende als verlichting in de kerk en op het kerkhof. (Religieus Erfgoedthesaurus)Verlichtingselement met openingen die met glas zijn afgesloten. Veelal van metaal. Kan op straat geplaatst worden op een paal of met een metalen lantaarnarm aan een gebouw. (Haslinghuis)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Elburg

Trefwoorden