Datering

Oorbel

Druppelvormige hangers met aan de onderzijde een drietal geponste ornamenten.

Druppelvormige hangers met aan de onderzijde een drietal geponste ornamenten. De hanger is van cantillewerk, opengewerkt met geponste poliplaatjes en een hoornvormige decoratie van filgrainwerk (spinnetjes). Ingeslagen op de haak I op gearceerd veld.

Identificatie
Titel
Oorbel
Objectnummer
001614
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • oorbel
  Oorversieringen die aan een gebogen metaaldraad of dun haakje hangen, in een gaatje dat door de oorlel is geprikt, of die aan de oorlel zijn geklemd of vastgedraaid. (AAT-Ned)
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Werk
Breedte
2.0 cm
Lengte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Techniek
 • cantille
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 11 maart 1950
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Groningen (provincie)
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden