Datering

Keelband

De keelband die dienst doet om de kap op het hoofd te bevestigen, kent verschillende uitvoeringen. Een strookje langet tegengevoerd met linnen voor dagelijks gebruik, met koperen/metalen haken of bekken. Voor zon- en feestdagen een strookje kruissteekwerk, wit-, stop- of sneewerk, al of niet in kleuren, uiteinden afgewerkt met "tandjes", haken of bekken van zilver, zijn ze van goud dan heeft dit een ceremoniele betekenis en o.a. gedragen op de 7 zondagen tussen Pasen en Pinksteren. In zware rouw is de keelband versierd met zwart naaldwerk, bij lichtere rouw blauw of paars, lichte rouw groen, uit de rouw rood of geel.

Dubbelgenomen reepje zwarte kunstzijden stof met een heel fijn gouddraadje, aan weerszijde een metalen haakje, gedragen door oudere vrouw in zware rouw.

Identificatie
Titel
Keelband
Objectnummer
006031
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • keelband
    Band of lint aan een muts, uniformpet of dameshoed, onder de kin bevestigd om het hoofddeksel vast te doen staan.
Werk
Breedte
2.0 cm
Lengte
35.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kunstzijde
    Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen