Datering
Maker onbekend

POSTVERVOER VAN TEXEL NAAR VLIELAND. POSTVLET MET POSTKAR OP DE VLIEHORS

Enkele mannen poseren met paard en wagen en kleine boot met zeil op het strand. Enige eeuwen lang werd de post voor Vlieland over Texel vervoerd. De Postweg, waarover men De Cocksdorp binnenkomt, heeft hieraan zijn naam te danken. In het midden postschipper Jan Buis, links zijn roeier Geert van der Kooi. Het is het moment na aankomst van de postvlet op Vlieland. Daar wachtte bij laagwater de postkar, die langs het harde Noordzeestrand de post naar het Posthuis van Tjeerd Sieben in de westelijke duinen van Vlieland bracht. Jarenlang nestelde in de kop van de vlet een kneutje, dat er ondanks de dagelijkse retourvaart over het Eierlandse Gat, zijn jongen groot bracht. De postdienst is in 1927 opgeheven, de post ging toen over Harlingen naar het naburige eiland.

Identificatie
Titel
POSTVERVOER VAN TEXEL NAAR VLIELAND. POSTVLET MET POSTKAR OP DE VLIEHORS
Objectnummer
F017635
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35810
Over
Onderwerpen
  • Postverkeer
    Verkeer over de post, verzending per post.
  • Vlet
    In de ruimste zin een kleine roeiboot voor alle werk. In engere zin is een vlet een open doorgaans overnaads beplankte roeiboot met ronde spantvorm en een boven het water uitstekend voorschip dat gaandeweg smaller wordt. De boorden van de romp lopen samen op een klein spiegeltje of een klos. Het achterschip is gebouwd met een U-vormig spiegeltje. Soms wordt met een vlet gezeild maar doorgaans zijn ze bestemd om gewrikt te worden. Vletten worden ook van ijzer gebouwd. (MARDOC)
  • Paard
    Het paard (Equus ferus caballus) is een gedomesticeerd hoefdier uit de orde der onevenhoevigen, een van de ongeveer tien huidige soorten uit de familie der paardachtigen (Equidae). Het gedomesticeerde paard wordt voornamelijk gehouden als rij- en trekdier. (Wikipedia)
  • Paard-en-wagen
    De term paard en wagen stamt uit de tijd waarin naast een stijgend aantal gemotoriseerde voertuigen ook nog veel met trekdieren aangespannen wagens en karren gebruikt werden in het verkeer. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Vlieland
  • Leiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden