Datering
Maker Adriaan Gerard van Agtmaal

In de Huifkar Terschelling

Aantal mensen in een opperîdwagen met huif voor een boerenerf. Op de achtergrond een kop-romp boerderij.

Identificatie
Titel
In de Huifkar Terschelling
Objectnummer
F017102
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35311
Over
Onderwerpen
 • paard-en-wagen
  De term paard en wagen stamt uit de tijd waarin naast een stijgend aantal gemotoriseerde voertuigen ook nog veel met trekdieren aangespannen wagens en karren gebruikt werden in het verkeer. (Wikipedia)
 • boerenwagen
  Te gebruiken voor diverse wagens voor allerlei doeleinden, die door dieren worden getrokken en die zijn ontworpen voor gebruik op boerderijen; worden meestal gekenmerkt door vierkante kasten op een onderstel zonder vering. (AAT)
 • paard
  Het paard (Equus ferus caballus) is een gedomesticeerd hoefdier uit de orde der onevenhoevigen, een van de ongeveer tien huidige soorten uit de familie der paardachtigen (Equidae). Het gedomesticeerde paard wordt voornamelijk gehouden als rij- en trekdier. (Wikipedia)
 • kop-rompboerderij
  Kop-rompboerderijen zijn varianten van de kop-hals-romp-boerderijen. Hierbij zijn de kop en de hals niet zichtbaar gescheiden, maar waarbij de woon- en werkfuncties zo gescheiden zijn in de kop, dat er toch sprake is van een gedeelte met halsfunctie. Deze boerderijen komen voor in het oosten van Friesland en in het Groningse Westerkwartier, waar de bodem bestaat uit zandgrond, die minder vruchtbaar is dan de kleigrond in Noord-Friesland en Groningen. In de 20ste eeuw worden de kop-rompboerderijen ook op andere plekken gebouwd, zoals in de Wieringermeerpolder, de Noordoostpolder. Ook wordt het type gebruikt in de wederopbouwperiode.
Vervaardiging
Maker
 1. Adriaan Gerard van Agtmaal ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Terschelling
 • Leiden
fotograaf

Adriaan Gerard van Agtmaal

Steenbergen, 12 april 1887 – Baarn, 18 januari 1960
Lees meer
RKD

Trefwoorden