Datering
Maker onbekend

Terschelling Kleederdracht

Zes vrouwen in klederdracht poseren op een onverharde weg. Aan de weg een hek als erfscheiding. Op de achtergrond staan twee op 'e riid wagens, elk getrokken door twee paarden. Foto uit 1892 ergens in Midsland. V.l.n.r: Lena Kooyman, Nienke Kooyman, Neeke Groendijk (geb. 1873 in Lies), Martje Swart, Aaltje Swart, Grietje Smit. Andries Cornelis Swart op de wagen en een zoon naast de paarden. Ze staan gereed om "Op 'e riid" te gaan. (Bron: Terschelling ... vroeger, deel 1 blz. 58).

Identificatie
Titel
Terschelling Kleederdracht
Objectnummer
F017097
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35306
Over
Onderwerpen
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Hek
    Hekken zijn de bewegende delen in een omheining of poort en bieden toegang tot een tuin, park, erf, begraafplaats of ander terrein. Het hek bestaat uit een samenstel van spijlen en regels, staven of tralies, is bevestigd aan stijlen en kan afgesloten worden. Een hek kan zijn gemaakt van hout of metaal en biedt doorzicht. De vorm kan variëren van een meer dan manshoog rijk versierd smeedijzeren toegangshek van een buitenplaats tot een eenvoudig laag houten hek. (Haslinghuis)
  • Omheining
    Een afscheiding rond een bepaald terrein of erf. (WikiWoordenboek)
  • Paard-en-wagen
    De term paard en wagen stamt uit de tijd waarin naast een stijgend aantal gemotoriseerde voertuigen ook nog veel met trekdieren aangespannen wagens en karren gebruikt werden in het verkeer. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Terschelling
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden