Datering
Maker Adriaan Gerard van Agtmaal

TEXEL, Texelsche boerderij

Schapen in weiland met daarachter Noordhollandse stolpboerderij. In de verte de toren der Ned. Herv. kerk.

Identificatie
Titel
TEXEL, Texelsche boerderij
Objectnummer
F017043
Objectcategorie
Fotocollectie
Over
Onderwerpen
 • Schaap
  Schapen (Ovis) zijn een geslacht van holhoornige hoefdieren uit de onderfamilie Caprinae. Tot dit geslacht behoren het schaap en zijn wilde verwanten als de moeflon, de argali en het dikhoornschaap.
 • Weidelandschap
  Gebied met grote stukken grasland, weilanden.
 • Hek
  Hekken zijn de bewegende delen in een omheining of poort en bieden toegang tot een tuin, park, erf, begraafplaats of ander terrein. Het hek bestaat uit een samenstel van spijlen en regels, staven of tralies, is bevestigd aan stijlen en kan afgesloten worden. Een hek kan zijn gemaakt van hout of metaal en biedt doorzicht. De vorm kan variëren van een meer dan manshoog rijk versierd smeedijzeren toegangshek van een buitenplaats tot een eenvoudig laag houten hek. (Haslinghuis)
 • Omheining
  Een afscheiding rond een bepaald terrein of erf. (WikiWoordenboek)
 • Stolpboerderij
  Stolpen zijn boerderijen die voornamelijk in Noord-Holland boven het IJ voorkomen. Woon- en bedrijfsgedeelte zijn onder één dak gelegen. De tasruimte bevindt zich op de grond in de vierkantsconstructie, waar omheen de overige ruimtes zijn gelegen. De stal heeft de vorm van een grupstal. Doorgaans wordt het woord stolp in Noord-Holland gebruikt en het woord stelp voor een aan de stolp verwant boerderijtype in Friesland. Maar het woord stelp wordt in Noord-Holland ook wel eens gebruikt voor een Noord-Hollandse stolpboerderij. Boerderij-onderzoeker L. Brandts Buys heeft in zijn 'De landelijke bouwkunst in Hollands Noorderkwartier' uit 1974 heel consequent de benaming stelp gebruikt voor de Noord-Hollandse boerderijen.
Vervaardiging
Maker
 1. Adriaan Gerard van Agtmaal ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Den Burg
 • Leiden
fotograaf

Adriaan Gerard van Agtmaal

Steenbergen (plaats, Noord-Brabant), 12 april 1887 – Baarn (plaats), 18 januari 1960
Lees meer
RKD

Trefwoorden