Datering
Maker onbekend

Medemblik Huis "de Vier Noorder Kogge"

Trapgevel van het Kogge-huis (waterschapshuis) aan de Nieuwstraat. Diverse gevelstenen waaronder een met wapen (mogelijk Westfriesland) boven de deur.

Identificatie
Titel
Medemblik Huis "de Vier Noorder Kogge"
Objectnummer
F016467
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-34733
Over
Onderwerpen
  • Waterschapshuis
    Gemeenlandshuizen zijn gebouwen waarin het bestuur van een waterschap is gevestigd.
  • Gevel
    Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
  • Gevelsteen
    Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Medemblik
  • Leiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden