Datering
Vervaardiger Siebe Jan Bouma

Boerderij te Zalk

Saksische hallehuisboerderij met erf en fruitbomen. In het siertuintje staan o.a. hortensia en phloxen.

Identificatie
Titel
Boerderij te Zalk
Objectnummer
F009865
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • negatief
  Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-32323
Over
Trefwoorden
 • boerenerf
  Boerenerven zijn verharde of onverharde erven direct om een boerderij gelegen en bieden ruimte voor activiteiten en opslag die bij de boerderij horen zoals een dorsvloer, stallen, hokken en schuren maar ook tuinen, boomgaarden en geriefhout. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • tuin
  Tuinen als groen erfgoed zijn cultuurhistorisch waardevolle begrensde terreinen met een sier- of nutsfunctie. Tuinen zijn beplant, vaak ontsloten door paden en liggen meestal in de nabijheid van een huis. Nederlandse tuinen tussen 1700 en 1900 lagen ook buiten de stadssingels of wallen als buitentuin of speeltuin. In het Middel-Nederlands betekent tuyn of tuen vlechtwerk van teen, de omheining. (Haslinghuis)
 • fruitteelt
 • hallehuis (boerderij)
  Hallehuisboerderijen zijn boerderijen die voorkomen in het gehele midden van het land. Het dak wordt gedragen door ankerbalkgebinten, waardoor een brede, driebeukige opzet ontstaat: een brede middenbeuk en twee smallere zijbeuken. Het hallehuis heeft lage zijgevels en ver aflopende dakvlakken met doorgaans grote inrijdeuren in de achtergevel. Het vee staat met de koppen naar binnen en vond een plaats onder het dak dat opzij van de gebinten doorliep. De oogst werd op de zolder opgeslagen.
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Siebe Jan Bouma
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
kopie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zalk
architect, ontwerper, tekenaar, aquarellist

Siebe Jan Bouma

Groningen (stad), 23 maart 1899 – Den Haag, 10 december 1959
Lees meer
RKD

Trefwoorden