Datering
Maker Siebe Jan Bouma

Damhek bij boerderij

Op dam of brug aan de Dr. Nuyensstraat, over de bermsloot staat een wit ijzeren hek met smeedwerk. Op de achtergrond een Westfriese stolpboerderij.

Identificatie
Titel
Damhek bij boerderij
Objectnummer
F009832
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-32300
Over
Onderwerpen
  • Hek
    Hekken zijn de bewegende delen in een omheining of poort en bieden toegang tot een tuin, park, erf, begraafplaats of ander terrein. Het hek bestaat uit een samenstel van spijlen en regels, staven of tralies, is bevestigd aan stijlen en kan afgesloten worden. Een hek kan zijn gemaakt van hout of metaal en biedt doorzicht. De vorm kan variëren van een meer dan manshoog rijk versierd smeedijzeren toegangshek van een buitenplaats tot een eenvoudig laag houten hek. (Haslinghuis)
  • Sierkunst
    Kunst die tot doel heeft aan (gebruiks)voorwerpen een sierlijke vorm te geven; versierde voorwerpen, ornamenten e.d.
  • Stolpboerderij
    Stolpen zijn boerderijen die voornamelijk in Noord-Holland boven het IJ voorkomen. Woon- en bedrijfsgedeelte zijn onder één dak gelegen. De tasruimte bevindt zich op de grond in de vierkantsconstructie, waar omheen de overige ruimtes zijn gelegen. De stal heeft de vorm van een grupstal. Doorgaans wordt het woord stolp in Noord-Holland gebruikt en het woord stelp voor een aan de stolp verwant boerderijtype in Friesland. Maar het woord stelp wordt in Noord-Holland ook wel eens gebruikt voor een Noord-Hollandse stolpboerderij. Boerderij-onderzoeker L. Brandts Buys heeft in zijn 'De landelijke bouwkunst in Hollands Noorderkwartier' uit 1974 heel consequent de benaming stelp gebruikt voor de Noord-Hollandse boerderijen.
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
kopie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Westwoud

, –

Trefwoorden