Datering
Vervaardiger Siebe Jan Bouma

Oud huis met afgetopte voorgevel

Woning aan de Bentstraat met mansardekap en bepleisterde gevel.

Identificatie
Titel
Oud huis met afgetopte voorgevel
Objectnummer
F009762
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • negatief
  Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-32243
Over
Trefwoorden
 • woonhuis
  Woonhuizen zijn huizen waarin gewoond wordt.
 • kapconstructie
  Samenstel van houten ijzeren of betonnen onderdelen dat de dakbedekking draagt. Naar de wijze van ontstaan en de ondersteuningswijze kunnen houten kappen worden onderscheiden in: sporenkap, gordingenkap, stijlenkap, vakwerkkap e.d. (kapconstructie). De term wordt ook gebruikt in de zin van overkapping (stationskap, molenkap). Men gebruikt het woord ook als de spant- of gebintvorm wordt bedoeld. Anderszins kan een constructief element worden aangeduid (gebroken kap, gebroken. Bij een ziende kap is er geen stenen of houten gewelf of plafond onder de kap, zodat deze van beneden af zichtbaar is ziende. cappe vander nieuwer camer. (Haslinghuis)
 • gevel
  Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
 • pleisterwerk
  Een dunne laag specie van kalk en-of cement en gips met zand die vlak op de muur wordt aangebracht. (Encyclo.nl)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Siebe Jan Bouma
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
kopie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Vollenhove
architect, ontwerper, tekenaar, aquarellist

Siebe Jan Bouma

Groningen (stad), 23 maart 1899 – Den Haag, 10 december 1959
Lees meer
RKD

Trefwoorden