Datering
Maker onbekend

Scheepswerf

Een schouw op de helling. In een slootje een Marker fuikenbootje en een jagersjol. Drogend wasgoed achter.

Identificatie
Titel
Scheepswerf
Objectnummer
F009209
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • negatief
    Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-31737
Over
Onderwerpen
  • Scheepswerf
    Werkplaats waar schepen worden gebouwd of hersteld. (BRT)
  • Schouw (vaartuig)
    Te gebruiken voor diverse soorten platbodems met een vierkante romp, vaak met schuin aflopende uiteinden, met of zonder aandrijving. (AAT-Ned)Naam van scheepstype; van boven gezien rechthoekig plat vaarruig met voor en achter een heve.
  • Marker fuikenboot
    De Marker fuikenboot heeft een rechte, vallende voorsteven en spiegel; lijkt veel op de Marker binnenboot die kleiner en lichter is; ook vertoont hij overeenkomsten met de zgn. zeejol die Uitdammer vissers gebruikten; de fuikenboot was in de eerste plaats bedoeld om mee te roeien, maar men kon er ook mee zeilen, dit in tegenstelling tot de gewone fuikenboot; mast, zeilen, zwaardje en roertje had men gedurende het vissen zelden aan boord en werden allen gebruikt wanneer er bijv. haring weggebracht moest worden. (Van gaand en staand want, dl. II: Volendam en Marken / Peter Dorleijn. - 2e dr. - 1990, p. 225, afb. pag.224 )
  • Jol
    Algemene benaming voor sommige kleine, meestal open roei- en zeilvaartuigen, doorgaans met een platte spiegel. (MARDOC)
  • Wasdag
    Vaste dag in de week waarop men de was pleegt te doen.
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Monnickendam

Trefwoorden