Vorige Zee vol verhalen 5 / 397 Volgende
Datering

Tegeltableau landschap met koe

Tegeltableau met polychrome (gekleurde) omlijsting en een geel binnenkader. Een voorstelling van een naar links lopende koe, geleid door boer met hoge hoed en stok. Op de achtergrond rechts een boom. Tegels zijn onderdeel van Westfriese schouw.

landleven koe * polychroom omlijsting : kader met geel binnenkader naar links lopende koe, geleid door boer met hoge hoed en stok ; rechts een boom jas en kousen blauw ; broek gras en boom groen ; gele vlekken op koe; gelijmd op multiplex. *Tegels onderdeel van Westfriese schouw.

Identificatie
Titel
Tegeltableau landschap met koe
Objectnummer
008906
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • tegeltableau
  Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
Over
Onderwerpen
 • landschap (voorstelling)
  Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
 • mensenfiguur
  Afbeeldingen waarin specifiek en primair de menselijke vorm wordt afgebeeld. (AAT)
 • dierenfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een dier; ook het geheel van getekende of gemodelleerde lijnen of vlakken als ornament of spelenderwijs voortgebracht (figuren op het behang, figuurtje op was, figuren knippen etc.)
Werk
Breedte
27.5 cm
Hoogte
40.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
 • tinglazuur
  Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1968
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Grootebroek
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden