Datering

Spreukbord

Spreukenborden waren geliefd in zowel Holland als Friesland. In Makkum en Harlingen zijn grote hoeveelheden spreukenborden geproduceerd tot ongeveer 1880. Toen ging men op zoek naar nieuwe vormen voor de versiering van borden

Standring, holle wand, vlakke schuine rand. Versiering blauwe, mangaan in het plat de spreuk: "Houd U woord", eenvoudige abstraherende bloemmotieven, cirkels. Deze schotel wordt ook wel aangeduid als Lemster schotel, omdat de achterkant van de schotel is voorzien van loodglazuur, de kwaart.

Identificatie
Titel
Spreukbord
Objectnummer
004302
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • bord (vaatwerk)
  Een bord is een ronde, vlakke vorm, waarvan de hoogte opvallend kleiner is dan de diameter (ongeveer 1:4). De diameter is bepalend voor de specifieke functie. Een bod kan voorzien zijn van standwerk idvv lobben, pootjes of standring. Borden zijn vervaardigd van uiteenlopende materialen, waaronder aardewerk, metaal, glas, hout en bot, en komen voor vanaf ROMV. (ABR)
 • spreuk
  Kernachtige uitspraak die een formulering van levenswijsheid of een vermaning inhoudt; zin met een zedelijke of godsdienstige strekking. Ook: bordje met een stichtelijke, bijbelse of komische tekst erop.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3046
Werk
Hoogte
7.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
 • loodglazuur
  Doorzichtig glazuur met loodoxide als vloeimiddel. (AAT)
Verwerving en licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Harlingen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden