Datering
Vervaardiger

Meissen

Uitgebreide beschrijving

Genummerd a t/m f. a t/m f: Standring, holle wand, vlakke schuine geschulpte rand, met geribt uiteinde. Versiering polychroom in het plat een voorstelling omgeven door vergulde roodbruine omlijstingen, samengesteld uit rocailles en bladslingers. Op rand drie vergulde cartouches in licht reliëf met kleurige bloemslingers. De ribben zijn gekleurd in aflopend lichtblauw en afgezet met een gouden bies. Achterzijde borden gemerkt met gekruiste zwaarden met een punt tussen de gevesten en hebben opschrift. Opschrift in zwart die vermelden welke gezichten zijn weergegeven. Voorstellingen en merken a t/m f. a. Voorstelling: Denenburger Poort te Enkhuizen. Merk: langwerpig kruis waardoor twee streepjes, stip ertussen. Opschrift achterzijde: Denenburger Poort te Enkhuizen. Gestempeld merk: 13. b. Voorstelling: Domburg en Blauwe Poort te Enkhuizen. Merk: idem aan a. Opschrift achterzijde: Domburg en Blauwe Poort te Enkhuizen. Schildersmerk: j. c. Voorstelling: De stad Enkhuizen. Merk: idem aan a. Opschrift achterzijde: De stad Enkhuizen. d. Voorstelling: Het Oostindische huis te Enkhuizen. Merkt: langwerpig kruis waardoor twee streepjes, stip ertussen (met L. eronder in onderglazuur blauw) Opschrift achterzijde: Het Oostindisch Huis te Enkhuysen. Schildersmerk: j e. Voorstelling: Het Oostindische compagnie huis te Hoorn. Merk: kruis met twee streepjes. Opschrift achterzijde: Het Oostindies Compganies Huys tot Hoorn. f: Voorstelling: De stad Harderwijk. Merk: idem aan d. opschrift achterzijde: De stad Harderwyk.

Identificatie
Titel
Meissen
Objectnummer
007797
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • bord (vaatwerk)
  Een bord is een ronde, vlakke vorm, waarvan de hoogte opvallend kleiner is dan de diameter (ongeveer 1:4). De diameter is bepalend voor de specifieke functie. Een bod kan voorzien zijn van standwerk idvv lobben, pootjes of standring. Borden zijn vervaardigd van uiteenlopende materialen, waaronder aardewerk, metaal, glas, hout en bot, en komen voor vanaf ROMV. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3025
Werk
Hoogte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • glazuur
  Dun, meestal glanzend deklaagje. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • verguld
  Het aanbrengen van bladmetaal, metaalpoeder dat meteen op een oppervlak wordt aangebracht, metaalpoeder dat met een bindmiddel wordt gemengd of een andere vorm van metaal op een oppervlak om het op zuiver of ingelegd metaal te laten lijken. (AAT-Ned) Als je een oppervlak van bijvoorbeeld metaal of hout verguldt, breng je er een dun laagje bladgoud op aan.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 6 mei 1964
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae