Vorige Zee vol verhalen 2 / 442 Volgende
Datering

Steenzetterstang, zakkedragerstang

'Het zijn een bepaald slag mensen. De opleiding tot steenzetter duurt vijf jaar waarvan drie jaar techniek…'. Aan de afwerking van de Afsluitdijk hebben zo’n tientallen steenzetters gewerkt vooral afkomstig uit Sliedrecht en Werkendam. Men werkte tien uur per dag van zes tot zes, met twee uur schaft. Het is handwerk. Men werkt van beneden naar boven met de rug naar de helling gekeerd. In een voorovergebogen houding worden de basaltzuilen gezet. Deze stenen wegen tussen de 10 en 150 kilo! Om fysieke belasting te beperken laat men de stenen rollen en kantelen tot op de plaats van zetting. Steenzetters maken het talud en geven de oever een structuur die zorgt dat de dijk bestand is tegen veranderende waterstanden en golfslag. Steenzetterstang of zakkendragerstang van ijzer aan een ijzeren ketting.

Steenzetterstang of zakkendragerstang van ijzer aan een ijzeren ketting.

Identificatie
Titel
Steenzetterstang, zakkedragerstang
Objectnummer
000292
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • tang
    Diverse gereedschappen die worden gebruikt om voorwerpen vast te pakken. Ze bestaan meestal uit twee stukken metaal die aan één uiteinde, of iets van het uiteinde, aan elkaar zijn bevestigd door middel van een draaipen of veer, zodat ze twee kaken vormen waarmee iets kan worden vastgepakt. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
54.0 cm
Lengte
84.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 april 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Stadskanaal
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen