Datering
Maker Gerrit Ritske Kruissink

Twee Lemster aken in haven van Enkhuizen

Twee ijzeren lemsteraken LE 38 en LE 91 in haven. Schepen van voren gezien. Dwarskuil in de mast en kuilboom aan dek. Nog zeilende schepen. Palingkaar op de voorgrond.

Identificatie
Titel
Twee Lemster aken in haven van Enkhuizen
Objectnummer
F002898
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-28867
Over
Onderwerpen
  • Lemmeraak
    Nederlands vissersvaartuig genoemd naar de Friese stad Lemmer. Het werd gebruikt voor de visserij op de Zuiderzee met staande netten, kuil en sleepnetten en met hoekwant. Zij vervoerden ook mosselzaad naar Zeeland en werden daar eveneens gebruikt voor de mosselkweek en het transport van mosselen naar België. De kop was vol en hoog, het achterschip lager en rechter. Het was op een kiel gebouwd. De eerste Lemmeraak werd in 1876 te Lemmer gebouwd. Na 1870 werd een aantal schepen tot jacht verbouwd. (aatned.nl)
  • Dwarskuil
    Kleine kuil die aan loef schuin achter het schip aangesleept wordt. Hij wordt opengehouden door de kuiltouwen waarvan het voorste vanaf de voorsteven via een uitgestoken boom de kuilstok naar de ene oorstok loopt en het achterste kuiltouw rechtstreeeks vanaf de achtersteven naar de andere. De benaming is ontleend aan het dwars-vooruit drijven van het vaartuig gedurende het vissen. (MARDOC)Trechtervormig net dat werd opengehouden door touwen die bevestigd waren aan voor- en achterschip van een botter, waarbij dit schip wegzeilde in dwarsscheepse richting.
  • Kaar
    1) kist met gaatjes, tralies of gaas die in het water drijft en waarin men vis levend houdt; drijvende houten kisten met gaatjes waarin vis in het water levend wordt bewaard.
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
  1. Gerrit Ritske Kruissink ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen