Datering
Maker onbekend

Buitenhaven van Enkhuizen met schepen aan de kade

Schepen met de kop op de wal in de haven. Een ijzeren botter UK 6 en diverse houten Urker motorbotters. In de masten hangen de palingkuilen te drogen. Links achter is het Rijksgetijdenmeterhuisje te zien. Zo was de situatie in de Enkhuizer haven voor of vlak na de oorlog (nog geen ijzeren kottertjes). Dit zijn practisch allen Urker motorkuilders op aal. In die tijd waren dit allen houten botters met een Kromhout motor van 20 tot 30 pk gloeikop. Dit soort vaartuigjes is in de crisisjaren op het IJsselmeer terecht gekomen. De bemanning kreeg dan deel in de Zuiderzeesteunwet. In en na de oorlog tot het kuilverbod was deze visserij lucratief. Gezien de zeilen, die nog gevoerd worden is het geen stormweer. Dit havenbeeld was voor het kuilverbod 's zomers elke dag te zien, behalve op zondag, dan waren de Urkers in de thuishaven.

Identificatie
Titel
Buitenhaven van Enkhuizen met schepen aan de kade
Objectnummer
F002893
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-28863
Over
Onderwerpen
  • Noordzeebotter
    Botter met een minder geveegd onderwaterschip dan de Zuiderzeebotter, een vollere kop en achterschip. De zeeg lag praktisch horizontaal, zodat het achterschip hoger was. De romp was geheel gedekt. (aatned.nl)
  • Aanlegplaats
    Aanlegplaats, aanleg, ligplaats: plaats waar voorzieningen om schepen aan af te meren aangebracht zijn. (De Binnenvaart)
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen