Datering
Vervaardiger

Herinneringslepel

Herinneringslepels tewaterlating botter

Achterkant steel: botter; achterkant bak: "Ter gedagtenis Van de Botter Van Hendrik Jopz. Veerman - 1781" afkomstig uit nalatenschap van Ina Boudier-Bakker.; Ingeslagen vis (mrt), N (jl), Stadskeur (Amsterdam), Hollandse leeuw, gekroonde O en gekroonde V

Identificatie
Titel
Herinneringslepel
Objectnummer
009234
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • tafelbestek
  Het (tafel)bestek is het eetgerei, de vork, de lepel en het mes dat gebruikt wordt om mee te eten en om de maaltijd op te dienen. In oosterse landen is het gebruikelijk om met stokjes te eten, maar het is in de westerse wereld niet gebruikelijk om eetstokjes als bestek aan te merken. In Europa werd tot in de Middeleeuwen enkel met mes en lepel gegeten. Pas vanaf de Renaissance begon in Italië ook het gebruik van een vork in zwang te raken. De Romeinen kenden reeds het gebruik van dienvorken om vlees op te dienen, maar niet een individueel tafelvork.
 • lepel
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2883
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 31 oktober 1973
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae