Datering
Maker Jan Wolthers

Botter op de helling en vlaggetjesdag

Een botter op de helling. Op achtergrond haven met vissersschepen waaronder de UK 95 met de vlag in de mast i.v.m. vlaggetjesdag.

Identificatie
Titel
Botter op de helling en vlaggetjesdag
Objectnummer
F002381
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-28402
Over
Onderwerpen
 • botter
  Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)
 • scheepshelling
 • vissershaven
  Haven bestemd voor de vissersschepen.
 • visserijdag
  Bijzondere gebeurtenis, bijeenkomst of demonstratie m.b.t. de visserij; ook: de dag vóór het uitvaren van de vissersvloot waarbij de schepen gepavoiseerd zijn.
Vervaardiging
Maker
 1. Jan Wolthers
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 9 april 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk

Trefwoorden