Datering

Spanen doos

Spanen doos

Ovale spanen doos met deksel waarop gesneden: "Man leunend tegen boom" zgn schijterd. Zijkant doosje bestaat uit de bast van wilgehout overelkaar gelijmd, voorzien van zwarte strepen. Geheel is bruin gelakt.

Identificatie
Titel
Spanen doos
Objectnummer
005508
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • spanen doos
    Spanendozen zijn gemaakt van zeer grote houtsplinters, ook wel spaanders genoemd. Kleine kledingstukken werden in Marken veelal bewaard in (spanen)dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanendozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2818
Werk
Breedte
3.8 cm
Hoogte
11 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wilgenhout
    Wilgenhout is hout van de wilg, en is zacht en buigzaam. Het hout wordt voor talrijke doeleinden gebruikt, meestal als hulpmateriaal. (Haslinghuis)
Techniek
  • houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 juni 1956
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen