Datering

Arreslede

Arreslede waarvan de lamoen afwezig is.

Uitgebreide beschrijving

Arreslede waarvan de lamoen afwezig is. De slede is aan de buitenzijde groen geverfd met lichtgroene lijnversiering en vergulde ornamenten. Snijwerk van acanthusbladmotieven langs de voorzijde van de glijboom. De onderzijde van de bak is versierd met guirlandes. De glijboom eindigt in een vergulde reiger. De voorzijde van de bak is versierd met een urn en opengewerkt houtsnijwerk evenals de achterzijde. De zitting van de koetsier is bekleed met leer (leer in slechte staat). De trekstok is aanwezig en zit aan de voorzijde onderaan de bak. De bak is aan de binnenzijde rood geverfd. Aan de achterzijde van de glijbomen de beide remijzers.; De leidselhouders op het achterbord van de bak zijn afgebroken. De zitting van de koetsier wordt ondersteund door een console met snijwerk. De trekstok en remijzers zijn aanwezig. De zitting is bevestigd aan de bak met aan de binnenzijde een hartvormig beslag.

Identificatie
Titel
Arreslede
Objectnummer
000472
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
  • arrenslee
    Een arrenslee is een soort slee die getrokken wordt door een of meer trekdieren zoals paarden of rendieren en die meestal gebruikt wordt voor pleziertochtjes. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2800
Werk
Breedte
100.0 cm
Hoogte
127.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Techniek
  • houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 30 april 1949
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden