Datering
Vervaardiger Karel Boonenburg

Wrakstukken van haringbuis bij de werf in Enkhuizen

Het vlak met leggers en wegering wordt omhoog gehesen. Dit zijn de wrakstukken van een oude haringbuis welke kennelijk gezonken was in de havens van Enkhuizen.

Identificatie
Titel
Wrakstukken van haringbuis bij de werf in Enkhuizen
Objectnummer
F001346
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-27713
Over
Trefwoorden
 • scheepswrak
  Een scheepswrak is het overblijfsel van een schip, dat niet meer te gebruiken is.
 • haringbuis
  Vissersvaartuig en koopvaardijschip. De grotere buis is waarschijnlijk in de 14e eeuw ontstaan toen het haringkaken op zee werd toegepast en een groter laadvermogen nodig bleek. Te Enkhuizen liep de eerste grote buis van stapel in 1416. De haringbuis was midden 16e eeuw een zwaar gebouwd kielschip met gebogen steile voorsteven, platte spiegel en overhangend hek met plat hakkebord. In de 17e eeuw werd de platte spiegel vervangen door een rondgebouwd achterschip en het platte hek door een staatsie. De laatste haringbuis verdween uit de vaart in 1886. (aatned.nl)
 • scheepsfragment
  Detail of deel van een schip.
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Karel Boonenburg
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
opdracht
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
schilder, tekenaar, museumdirecteur

Karel Boonenburg

Rijswijk (Zuid-Holland), 29 oktober 1916
Lees meer
RKD

Trefwoorden