Datering
Maker Karel Boonenburg

Wrakstukken van haringbuis bij de werf in Enkhuizen

De kielbalk met sponning. Dit zijn de wrakstukken van een oude haringbuis welke kennelijk gezonken was in de havens van Enkhuizen.

Identificatie
Titel
Wrakstukken van haringbuis bij de werf in Enkhuizen
Objectnummer
F001331
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-27700
Over
Onderwerpen
  • Scheepswrak
    Een scheepswrak is het overblijfsel van een schip, dat niet meer te gebruiken is.
  • Haringbuis
    Vissersvaartuig en koopvaardijschip. De grotere buis is waarschijnlijk in de 14e eeuw ontstaan toen het haringkaken op zee werd toegepast en een groter laadvermogen nodig bleek. Te Enkhuizen liep de eerste grote buis van stapel in 1416. De haringbuis was midden 16e eeuw een zwaar gebouwd kielschip met gebogen steile voorsteven, platte spiegel en overhangend hek met plat hakkebord. In de 17e eeuw werd de platte spiegel vervangen door een rondgebouwd achterschip en het platte hek door een staatsie. De laatste haringbuis verdween uit de vaart in 1886. (aatned.nl)
  • Scheepsfragment
    Detail of deel van een schip.
Vervaardiging
Maker
  1. Karel Boonenburg ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen

, –

Trefwoorden