Datering
Vervaardiger onbekend

Muts, huismuts voor een vrouw

De muts heeft de vorm van een hul, een mutsvorm die tot ver in de twintigste eeuw in de klederdracht is blijven bestaan. Deze hul heeft een witte, linnen bol. De voorstrook van vier centimeter brede Hollandse kloskant loopt aan de zijkanten uit in een punt met een zoompje dat smal toeloopt. Aan de rechterbinnenzijde, op de zoom van de bol staan de letters ‘EEVR’ en daaronder het cijfer ‘8’ in rode kruissteek. De hul is afkomstig uit de nalatenschap van de Enkhuizer familie Van Romond. In het kant zit een motief van een hart met twee kruisende pijlen, met aan weerszijden een pauw. Tussen de pauwen staat een anker.

Uitgebreide beschrijving

Muts, type hul. Witte linnen bol met voorstrook van 4cm brede Hollandse kant die aan beide zijden enigszins schuin eindigt. In de nek een trekbandje, aan de rechter binnenzijde op de zoom van de bol de letter EEVR en daaronder het cijfer 8 in rode kruissteek. Patroon kant: Een hart met twee kruisende pijlen, aan weerszijde een pauw. Tussen de pauwen een anker. aan de linker binnenzijde is een stukje papier genaaid met daarop de naam van een vorige verzamelaar: Mr de Vries van Doesburg. 17de eeuws Vlaamsch.

Identificatie
Titel
Muts, huismuts voor een vrouw
Objectnummer
B001400
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • muts
  Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
 • hul
  1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2691
Werk
Hoogte
24.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 20 juni 1994
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden