Datering
Vervaardiger Maretje Visser-van Altena

Voorpanden, Marken

Voorpanden van rood baai met een achterpand van groene kunstzijde. De armsgaten en onderzijde zijn afgezet met rood koor. Dit kledingstuk is voor uit de rouw en werd over het rijglijf aangetrokken. Schenkster Geertje Zeeman vertelt: 'Als je in de huishouding werkzaam was droeg je een ongeborduurd rijglijf of middeltje van katoen met daar overheen een gebloemde doek die met spelden werd vastgemaakt en aan de voorkant werd dichtgespeld. Van 1955 tot 1959 werkte ik bij Sijtje Boes en in het hoogseizoen wanneer het druk was met de toeristen droeg ik soms een geborduurd middeltje wat van voren was afgedekt met een borstlap of bauw om te voorkomen dat het borduursel vies werd. Deze voorpanden werden gemaakt in een tijd dat er geen koor te koop was. Het was in mijn tijd n.l niet gebruikelijk om rode koor om voorpanden te naaien. Dit geborduurde middeltje was het eerste middeltje wat ik zelf maakte. Ik was toen ongeveer 16 jaar oud en droeg dit door de weeks als ik me opknapte voor club of catechesatie of een verjaardag. Ook werd er dan een mooier kerreblauwtje voorgedaan met een nette rok; je ging je dus helemaal verkleden, zoals bij dit pakje te zien is. De witte slow, slobbe, werd gedragen na het werk als men ging naaien of een boodschap ging doen.'

Mouwloos vestje met rode wollen voorpanden en glanzend groen ruggetje. Afgezet met rood koor. Zie tekst 22424.

Identificatie
Titel
Voorpanden, Marken
Objectnummer
022429
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • vest (kleding)
  Een vest is een open of dichtgeknoopt kledingstuk voor het bovenlijf dat oorspronkelijk tot over de heupen hing, maar steeds verder omhoog kroop. Een vest kan mouwen hebben of mouwloos zijn. (Wikipedia)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2611
Over
Trefwoorden
 • werkkleding
  Kleding die tijdens het dagelijkse werk over het habijt werd gedragen ter bescherming tegen vuil. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Werk
Breedte
23 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Maretje Visser-van Altena
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • kunstzijde
  Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 september 1999
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen