Datering

Hoekwantbak op schraag

Hoekwantbak op schraag met bothoekwant .Aan de haken van het hoekwant deden de vissers gekookte garnalen. Ze legden de haken zo op een rij dat ze één voor één uit de bak gingen bij het uitzetten van de lijnen. Het zand dekte de rijen haken af. Zo kwam het hoekwant niet in de war

Bestaande uit spleetbak 554/a en schraag 554/b, buitenzijde licht blauw, binnenzijde wit. Kan niet nader beschreven worden op 23-01-01 Object bevindt zich op tentoonstelling.

Identificatie
Titel
Hoekwantbak op schraag
Objectnummer
000554
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • bak (bewaarobject)
    Kommetje. (ABR)
  • beugvisserij
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2568
Werk
Breedte
59.0 cm
Hoogte
85.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1949
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae