Vorige Zee vol verhalen 4 / 397 Volgende
Datering

Ring

Belangrijke gebeurtenissen in het leven worden vaak gemarkeerd met rituelen waarbij kleding en accessoires een belangrijke rol spelen. Tot in de negentiende eeuw droeg een bruidspaar meestal de gelegenheidskleding die ook bij andere feestelijkheden werd gedragen. Vaak was deze kleding zwart dat werd beschouwd als een chique kleur die veel gedragen werd bij officiële gelegenheden. Het dragen van een witte bruidsjapon is dus nog niet zo’n oude gewoonte. Een ring als symbool voor de trouwbelofte is al eeuwen oud. In de achttiende eeuw kreeg de vrouw een ring van de man als onderpand, zodat hij de trouwbelofte niet kon ontkennen. Deze ring wordt vanwege het motief van een gekroond hart met handen ‘handjes samen’ genoemd. De ring heeft ‘A.K.G.V.E.’ als inscriptie.

motief: gekroond hart met handen, A.K.G.V.E. De ring is plat en gegraveerd.

Identificatie
Titel
Ring
Objectnummer
000260
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • ring (sieraad)
    Een ring wordt dagelijks gedragen door kardinalen, bisschoppen, abten, abdissen en prelaten. De ring is vervaardigd uit edelmetaal, werd veelal versierd met eensteen en kan voorzien zijn van een ruimte voor een reliek. Tegenwoordig ook eenvoudig uit-gevoerd. Kardinalen droegen een ring met een saffier. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Werk
Hoogte
2.0 cm
Lengte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 19 mei 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Kampen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden