Datering

Halsdoek

Ofschoon het doekje (dokie) in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes", wordt deze uitdrukking nog versterkt. Het halsdoekje voor de zondag is bij voorkeur een uit India geimporteerd kleurig rood geruit katoentje, een z.g. bontje met de initialen in zwart; een donkerder paars/rood geruite katoen is voor lichte rouw, met de initialen in groen.voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje, voor iets minder zware rouw is er;een weinig wit in het zwart. voor hoogtijdagen en bijzondere gelegenheden gelden er weer andere doekjes; bv. het;doekje met rood voor Pinksteren of; het doekje met snee- en stopwerk voor de rode en witte bruid, mannen en kinderen dragen ook doekjes; zie de desbetreffende beschrijvingen van deze doekjes en voor die van de hoogtij-dagen.

rood geruite katoen met witte ruitstrepen, vierkante lap, in twee hoeken die naast elkaar liggen de initialen A.P. in prentletters in zwarte zijde, aan alle vier punten trensjes in rood voor de aan te hechten akertjes

Identificatie
Titel
Halsdoek
Objectnummer
008369
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-248
Werk
Breedte
49 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen