Datering
Vervaardiger Wijnand Warneke

Brandewijnkom

In het laatste kwart van de 18de eeuw raakt de V.O.C. in moeilijkheden. Door de Vierde Engelse Oorlog ligt de scheepvaart tussen de Republiek en Azië vier jaar lang stil. Dat kost de compagnie ruim 43 miljoen gulden. Het bedrijf gaat failliet. De schepen worden verkocht en de werven afgestoten.In Enkhuizen probeert het genootschap 'Oeconomia Enchusana' vanaf 1779 andere bedrijfstakken te stimuleren. Zo krijgen de boeren die de meeste jonge ossen of koeien naar de markt brengen een zilveren brandewijnkom.

Uitgebreide beschrijving

Ovaalvormige, hoge kom op standring, met twee handvaten in de vorm van gestrikte linten. Langs de bovenrand is een eenvoudige sierrand gegraveerd. Ook de overige decoratie is gegraveerd. Deze bestaat uit een rond medaillon aan elke lange zijde, met aan de ene zijde twee koeien in een landschap en aan de andere kant het opschrift "OECONOMIA ENCHUZANA Ao 1781". De twee medaillons zijn verbonden door bloemguirlandes. Merken: stadskeur Amsterdam, gehaltemerk: Hollandse leeuw merk ongewaarborgde werken: gekroonde V jaarletter: W [= 1781] meesterteken WW [= Wijnand Warneke]. De in eerdere beschrijving genoemde zilversmid is onbekend.

Identificatie
Titel
Brandewijnkom
Objectnummer
B001395
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • brandewijnkom
  Twee-orig, van oorsprong zeventiende-eeuws zilveren kommetje waaruit brandewijn werd gedronken, maar in kerken wel wordt/werd gebruikt als collecteschaaltje.
 • kom
  Een kom is stuk keuken- en tafelservies waar uiteenlopende dingen in worden opgediend of uit gegeten, zoals soep, muesli, pap, salade of rijst. Er zijn veel verschillende soorten en maten kommen, maar ze hebben altijd een opstaande rand, verder dan een soepbord, zodat ze geschikt zijn om vloeistoffen in te doen. Meestal zijn kommen van aardewerk, glas, porselein of plastic gemaakt.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2386
Werk
Breedte
12.9 cm
Hoogte
8.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Wijnand Warneke (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1982
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae