Datering
Vervaardiger onbekend

Hemd voor vrouw, Marken

Wit linnen hemd met geborduurde manchetten, maar zonder halsboord. De onderzijde van de mouwen zijn versierd met Turks rood en bruin en afgewerkt met bruin zijden koor. Bij het achterpand onder het split een huismerk. Een hemd als dit werd gedragen door de moeder wanneer haar kindje werd gedoopt. Het split werd op de rug gedragen. In het voorpand zit een vertikaal split waardoor de baby gezoogd kan worden.

Uitgebreide beschrijving

Fijn wit linnen, voor- en achterpand aan een stuk geknipt, wijdte verkregen door inzetten van zijklinken die van zoom tot helft arms- gaten lopen, rechte mouwen ingezet met klinken voor extra ruimte, aan voorzijde halssplit een trensje met een soort netje tegen inscheuren, op de halsronding een boordje geborduurd en overstoken met Turks rood en bruin en afgewerkt met bruin zijden koor, onderzijde mouwen versierd met Turks rood en bruin, en afgewerkt met bruin zijden koor, aan de achterzijde onder het split een huismerk, een halsboordje dat er waarschijnlijk wel geweest is, ontbreekt.

Identificatie
Titel
Hemd voor vrouw, Marken
Objectnummer
000914
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hemd
  Los, recht vallend ondergoed met of zonder mouwen, meestal doorlopend tot de heup of knie. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-23
Werk
Breedte
50 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 16 mei 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen