Datering
Vervaardiger onbekend

Baadje

De zwarte of blauwe baai is een bij uitstek zeer geschikte winterjas. Deze wordt aangetrokken of over het streepte baai met blempie, of over het streepte baai met polkabaadje, of over de trui.Vroeger (rond 1900) werd in plaats van de blauwe of zwarte baai ook wel een zwart jasje gedragen met een klokkend schootje.

Uitgebreide beschrijving

Zwart laken, geheel gevoerd met ultramarijn blauw baai. De naden tussen voor- en achterpand zijn van onderen af 19 cm. opengelaten. De gevormde splitjes verstevigd met een; trensje, sluiting van voren met twee rijen knopen en knoopsgaten, knoopsgaten met zwarte zij gefestonneerd en verstevigd met trensjes, lange mouwen met splitje, knoop en knoopsgat,; een deel van de voorpanden doet dient als reversomslag, revers en halsuitsnijding omgeboord met een "katje"(een strookje zwart fluweel), het jasje kan niet hoog gesloten worden maar toch zitten er ter hoogte van de schouders twee knopen welke echter geen dienst doen.

Identificatie
Titel
Baadje
Objectnummer
B000842
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • jas
    Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-227
Werk
Breedte
45 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 30 maart 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen