Datering
Vervaardiger onbekend

Halsdoek voor jongen

Het doekje van de man (jongen) bestaat uit een lapje geruite katoen, de helft van een vierkant dat langs de diagonaal is doorgeknipt. Evenwijdig aan deze diagonaal worden vier plooitjes ingevouwen en vastgezet, of het doekje wordt opgerold en het ontstane rolletje platgeknepen. De propperige dikte die men bij deze wijze van "vouwen" verkrijgt, wordt vaak ondervangen door het afknippen van de punt die op de rug valt. Dit afknippen wordt soms zover doorgevoerd dat er van het eigenlijke doekje niet veel meer overblijft dan een strook van ongeveer 12 cm.; Het doekje is uit de rouw gemaakt van een kleurig rood geruit katoentje. Voor bijzondere gelegenheden geeft men de voorkeur aan een antieke stof; veelal een uit Indie geimporteerd ruitje, het z.g. bontje.; In de rouw is het halsdoekje donker geruit, groen, paars zwart, of gestreept. Bij zware rouw is het doekje echter geheel zwart.

Zwarte kunstzijde, glanzend aan de buitenzijde en dof aan de binnenzijde, initialen hebben er in het paars gezeten maar zijn bijna geheel verdwenen, driehoekig van vorm, zware rouw.

Identificatie
Titel
Halsdoek voor jongen
Objectnummer
002993
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
  • jongenskleding
    Kleding van opgroeiende jongens tot zij een volwassenenkostuum gaan dragen. Kleding voor jongens, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2240
Werk
Breedte
22 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • zijde (textiel)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 april 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen