Datering
Vervaardiger Pieter van den Berge

Paysanne de Saardam

Voorstelling van een boerin uit Zaandam

Uitgebreide beschrijving

Voorstelling van een staande vrouw rechts en een staand kind links; beide hele figuren, van voren gezien. De twee houden elkaars hand vast. Het kind heeft een vogel aan een touw in de rechter hand. De vrouw is gekleed in een rok en schort, een jak met schoot en een halsdoek rond de nek. Op het hoofd draagt de vrouw een zwarte muts met afhangende stroken aan de voorzijde. In de linker hand houdt de vrouw een geruiten doek. Het kind is gekleed in een rok en schort en een lijfje en heeft een nauwsluitend kapje op het hoofd. Op de achtergrond een vaart en huizen waarboven links een kerktoren uitsteekt. Op het dak van een van de huizen links een ooievaarsnest. Titel: m.o. in de marge. Imp. in de marge: l.o.: P. vanden Berge inven: et Schulp: r.o. de Lespine ex Cum Privilegio Ordin: Hollandiæ et West Frisia. Opschriften/merken: r.o. in de marge in bruine inkt: 24.

Identificatie
Titel
Paysanne de Saardam
Objectnummer
004746 /04
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2140
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
17.1 cm
Hoogte
26.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Pieter van den Berge (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 mei 1954
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zaandam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, tekenaar, drukker, uitgever

Pieter van den Berge

Amsterdam, – 11 november 1737
Lees meer
RKD

Trefwoorden