Datering
Maker Pieter van den Berge

Paysanne de Saardam

Voorstelling van een boerin uit Zaandam

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van een staande vrouw rechts en een staand kind links; beide hele figuren, van voren gezien. De twee houden elkaars hand vast. Het kind heeft een vogel aan een touw in de rechter hand. De vrouw is gekleed in een rok en schort, een jak met schoot en een halsdoek rond de nek. Op het hoofd draagt de vrouw een zwarte muts met afhangende stroken aan de voorzijde. In de linker hand houdt de vrouw een geruiten doek. Het kind is gekleed in een rok en schort en een lijfje en heeft een nauwsluitend kapje op het hoofd. Op de achtergrond een vaart en huizen waarboven links een kerktoren uitsteekt. Op het dak van een van de huizen links een ooievaarsnest. Titel: m.o. in de marge. Imp. in de marge: l.o.: P. vanden Berge inven: et Schulp: r.o. de Lespine ex Cum Privilegio Ordin: Hollandiæ et West Frisia. Opschriften/merken: r.o. in de marge in bruine inkt: 24.

Identificatie
Titel
Paysanne de Saardam
Objectnummer
004746 /04
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • gravure
    Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2140
Over
Onderwerpen
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
17.1 cm
Hoogte
26.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Pieter van den Berge (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
  • inkt
    Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
  • Kopergravure (prent)
    Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 mei 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zaandam
  • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden