Vorige Boten bij de Vis 11 / 38872 Volgende
Datering

Merklap

Uitgebreide beschrijving

Geborduurd met zijde. Ongedateerd. Bovenaan een rood zigzagrandje. Daaronder een maal het alfabet in gotische letters in rood. Daarachter een haan, een man en een vrouw. In het midden van de lap een standermolen met molenaar en vrouw. Daar boven geometrische figuren, een boom met vogels, een hert, vazen met bloemen, duiven aan weerszijde van een gekroond hart, een bloemenboom. Naast de molen bloemen in een mand, een tulp in een orenvaas vogels op een standdard. Daaronder een schip met een man, de verspieders met de druiventros een tuinhek met daarachter een hond(?) bloemen met twee eenden, een vaas met bloemen. Hoofdkleur rood.Links boven en rechts een open zoom, onder de zelfkant.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001214
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-20
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
42.0 cm
Hoogte
34.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zijde (textiel)
  Zijde is een eiwitvezel van fibroïne geproduceerd door de larven van diverse soorten motten. De meest toegepaste zijde wordt verkregen van de gekweekte rups van de Bombyx mori vlinder. (Conservation Dictionary)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Noord-Holland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden